birthday-boys och totalt misslyckad rätt

Heute folkens. Säger ju att bloggen börjar bli internationell. Det är en blandning mellan tyska och norska och betyder goddag folket. Typ. Hoppas allt är väl med er. Med mig är det oförskämt bra. Ok, där tog jag i lite men det är bättre än bra vilket måste betyda att det i alla fall kunde vara sämre. Glömt skriva det, kanske därför så få hörde av sig av mina läsare på min dag, men fyllde år förra veckan så nu har man gått igenom 34 vårar. Född 1 mars vilket är årets första vårdag, vilket låter rätt märkligt då det alltid är värsta snö-kaoset den veckan jag fyller år. Men så är det i alla fall så man är ju född i ljusets tider där vi går mot bättre tider. Typ så. Men vad som är ännu bättre är att den bästa av de bästa, Ted, fyller år dagen efter mig så vi hade kalas förra helgen.


Och när man fyller 34 år det jäkligt dåligt med uppvaktningar och liknande. Det är därför det är så bra, om man ska vara egoistisk, att skaffa sig en unge som fyller dagen efter. För han ska såklart ha födelsedagskalas och när släkten kommer så är de så illa tvungna att även köpa något till stackars mig. Sen att Teddan får 114 presenter och jag får 3 är en annan femma. För wow vad bra just de presenterna är. Iår fick jag fyra st och Tanjas mormor, som för övrigt är lika gammal som min far, gav den absolut bästa presenten. Presentkort på systembolaget, hon känner mig allt bra den där Ulla. 

Så mina föräldrar var uppe i helgen och det är alltid lika trevligt. Det är fantastiskt att se hur ens föräldrar tycker om ens barn lika mycket som man själv gör. Det är helt plötsligt ok att berätta att idag sa han det här ordet och eller gjorde den här grejen och de genuint är glada och verkligen vill lyssna. För ska vi vara ärliga, det är rätt ointressant som utomstående att höra om min unge, vilket jag såklart förstår, men man själv är ju så oförstående över hur jäkla stolt man kan vara över sin egna unge innan man får en själv. Och så ska det va! I min värld är Ted bäst, och jobbigast då och då, men framförallt är han bäst. 


Bortskämd blir han också, Tanja är ju ensambarn och mina systerbarn bor nära mina föräldrar varför Ted alltid får sjukt mycket uppmärksamhet och presenter när de väl ses. Jag och Tanja har på 2 år på riktigt köpt ca 6-7 blöjpaket, resten har min mamma köpt. Ni som har barn förstår. Förutom det så köper hon kläder som skulle kunna täcka 3 barnfamiljers behov varför vi knappt behöver köpa kläder heller.

Sen har vi en mormor som också köper typ allt till honom, plus ber om att passa honom i princip varje vecka varför jag milt uttryckt kan påstå att jag och Tanja är ganska bortskämda. Så tacksamt att ha dedikerade föräldrar runtomkring sig. 

Bra presenter fick den lille skiten också.
Nog om kids, sa ju att jag förstår om ni tycker det är tråkigt att lyssna om mitt barn och ändå lägger jag halva blogginlägget om just min unge. Sämst Ekan. Skriv om mat istället, det är du sjukt bra på. Ok då.

 

Vad har vi avslutat veckan med då?
Jo, det ska jag berätta. Näst sista rätten gjorde herr Norgren och är det något jag tycker har varit kul att inse är det hur lätt det är att göra goda såser. Har varit mer än en gång när jag lagat mat som jag fått äran att göra en sås till själva rätten och utan att vara skrytsam, fan vad bra jag är på det. Ok, det där lät lite skrytsamt men behöver ju inte betyda att det inte är sant. Du är kung Norgren!! Tack.
Det jag lagade, utan att Höken (tanja) la sig i, var Kotlett med rotsaker och gräddsås. Kotletten stekte man bara på i valfri krydda så den kan inte ens jag skriva mycket om. Rotsakerna bestod av potatis, morötter och palsternacka som kördes in i en ugn på 200 grader i ca 25 minuter. Men nu till såsen, den magiska såsen som tom Höken, förlåt, Tanja sa var grym. Säger ju att jag är bra på såser. När jag har recept. Och lugn och ro i köket med ingen som lägger sig i. Som jag levererar då!!
Men med gräddsåsen så började man med att hacka lök som sedan bryntes i smör. I med vatten, gelé, kalvfond och grädde. Plattan på full spätta så det börjar koka och sen i med maizena så såsen tjocknar lite efter eget tycke. Salt och peppar. Lätt va?? Men så jäkla gott och enkelt. Beröm får man också.
Det var inte många rader man behövde för att beskriva ett mästerverk. Tyder på både ett bra recept, en bra kock och en duktig skribent. Homie och jag alltså.

Sedan avslutade vi veckan med att laga något spännande som jag tror många har ätit ute någon gång men kanske inte lagat själva. Falafel. Är egentligen inget större fan av falafel men Tanja gillar det och just det här med att äta vegetariskt ligger ju i tiden så vem är jag att inte möta denna trend med något annat än förhoppningar. Nu ska ni i alla fall få lära er hur man gör falafel och det serverades med tomatsås och spaghetti.
Falafel gör man genom att mixa lök, vitlök och sköljda kikärtor tillsammans med maizena (ha inte för lite är ett ruskigt bra tips), spiskummin och olivolja. Mixer, en jäkla bra grej. Det borde man kommit på själv, vad smart man hade visat sig vara då. Och högst troligt rikare än vad man är idag.

Sedan var tanken att forma den fasta smeten, platta till lite och sedan vända i ströbröd och sedan steka på i olja. Då skulle det bli en spröd, fast boll som då kallas falafel. Men som Tanja (!?!?) misslyckades! Till och med hon själv erkände det. Falafeln gick nästan sönder direkt och inuti var det som en smet. Smakade som hummus (ja, jag vet det typ är samma sak, Tanja sa det) fast med mindre vitlök. Konsistensen blev ju fel då det serverades med en sjukt god tomatsås och spaghetti. 

 Men så kan det vara. Så det har varit många bra rätter i veckan men denna får inte högsta betyg och såklart känns det sjukt skönt att kunna meddela världen (sa ju att bloggen är internationell, samt på världsspråket svenska) att det var helt och hållet Tanjas fel. Däremot var såsen grym så den kan jag avslöja hur man gjorde, eller i alla fall hur tanken var att man skulle göra den. Såklart ändrade superchef Bäckman lite, vill inte avslöja med vad, så jag kör grundreceptet.

Krossade tomater och vatten som man kokade upp i en kastrull. Se till att välja bra märke så ni får lite kvalité. Eldorado till exempel gills inte i Norgrens kokbok. Sedan kryddade man med socker, oregano (kan aldrig bli för mycket), salt och peppar. Koka upp och sjud i 15 minuter. Enkelt, och gott. Rätt säker på att Tanja la i massa chilli men får inte det bekräftat. Hade lätt kunna tänka mig att hota henne lite men då hon precis klarat examination i batong är det kanske inte läge att mucka med henne just nu. 

Så ligger lågt, vill ju trots allt att bloggen ska leva ett tag till.

Det var allt för denna veckan, nästa gång vi hörs lovar jag att bidra med fler grymma tips, urusla bilder och alldeles för mycket text. Allt som vanligt med andra ord.

Trevlig helg önskar jag och Ted,

nu ska vi lyssna på Lady in Red (stoppa pressarna, han gör det igen!!)

Tanja fick inte vara med i rimmet, förstörde ju trots allt någots lands paradrätt. Skulle vilja säga Grekland men känns inte alls rätt. Nöjer mig med nåt land.
Hej Hopp

Ställning i antal lagade rätter:
Tanja 20,5,
Ekan 7,25,
Ted 1,25 (tar snart bort han från listan, fullständigt tappat det)
Antal ggr Mat-polisen ändrat något i receptet: 17/29 rätter.

 

Din produkt är tillagd

×