ekan hjärta günther

Hola! Spanska för hej men det visste ni säkert, era akademiker. Nu ska jag rivstarta bloggen med att lämna det där jäkla korvtipset som jag skrivit om i mer än ett blogginlägg. Alltid när jag börjar bloggen så har jag tänkt leverera det men sen händer massa och annat och så kommer jag på mig själv om att glömt det igen. Men inte denna gång. En del av er känner säkert till Stockholms bästa korvstånd men för som inte blivit hooked än var man hittar det bästa utbudet av korv så ska ni få ett av era bästa tips ni fått tagit del av hittills i era liv, Gunthers på St Eriksplan. Väl dolt har Gunther (tror han heter så, samma gubbe oavsett när man dyker upp på dagen) gömt sin korvmoj och liten är den, hade det inte vart för att det alltid är kö där hade man nog missat det, även om man som jag har vart där mer än en gång. Men så värt det är att åka dit. Om man är på besök i Stockholm och vill se staden och ni skulle fråga mig om 3 saker som måste besökas så skulle jag säga Gunthers, Gamla Stan och en tripp till Djurgården med Skansen och se lite natur. I den ordningen.


Som ni vet älskar jag korv och är det något som möter upp mina krav så är det Gunthers. Varje korv, oavsett vilken kostar 50:-, självklart lägger man till surkål för 5:- och sen toppar man med deras hemmagjorda sås och senap. Svårare än så är det inte alltså att starta Stockholms hetaste vattenhål (skriver man så? Jaja, jag gör det iaf) dit alla nån gång borde ta sig en svängom. När jag blir stor ska jag starta ett Gunthers. Frågan är om det kan gå runt när man kommer äta upp hela menyn själv? Hm, absolut en affärside som tål att tänkas på. Inte att äta upp all korv men att kopiera deras affärside rakt av. Samma kille som jobbar hela tiden (jag), bara sälja i korv i baguette, alltid servera med surkål, egen sås och senap. Och framförallt aldrig fråga om man vill ha ketchup på, ketchup på korv är lika med okunskap, men det känner ni såklart till, era akademiker.

Nu har vi haft två dagar med såndär kanonmat igen. Vi börjar med fisken, den kör vi alltid i början på veckan då den är så nyfiskad så man nästan ser den andas i kylen varför vi brukar beta av den direkt. Inte alls logiskt men så gör vi i alla fall och nåt måste jag ju skriva. Och dagen till ära serverades det torsk med sockerärtor och potatismos. Är det bara jag eller blir inte allt grymt gott med potatismos? Och stuvade makaroner. Och korv. Det är fan livet.
Fått för mig man inte får skriva ”och” efter en punkt men eftersom det är min blogg och det praktiskt är det enda som jag får bestämma över i det här hushållet gör jag precis som jag vill, så ”och” efter en punkt är här för att stanna. Så skönt att vara mannen i sitt egna hushåll. NOT.


OCH torsk med potatismos var piece of kaka att laga eftersom jag gjorde absolut ingenting, Tanja ägde den här rätten från början till slut och lagade till och med mer än vad hon skulle göra då hon fick feeling med att laga en sås som tillbehör. Som såklart inte skulle varit med från början. Hon lovade även att jag skulle få publicera hennes recept i bloggen (wow, matens svar på Joe Labero ska avslöja ett trollleritrick) och jag väntar fortfarande. Så lär inte bli något recept men jag lovar att återkomma i frågan. Ifall jag har något med värde att återkomma med såklart. Men potatisen skulle såklart kokas i vatten och därefter vände man torsken i mjöl, salt och peppar. Såklart dra på lite andra kryddor om ni föredrar det, typ det enda Tanja gör som ni vet. Att ändra i recepten alltså, men man ska såklart anpassa rätterna efter vad man själv gillar. I vårt hushåll gäller regeln vad Tanja gillar. 

När potatisen var färdigkokt mosade man den med en elvisp och sen på med varm mjölk, smör och vispa på tills moset blir luftigt. Salt, svartpeppar- normale men sen ska ni få tips om en krydda som är att föredra när man gör mos, vitpeppar!! Gärna rikligt (enligt mig alltså men vad är det värt..) då det blir en grymt bra smak på moset och min kära mor gjorde alltid det när jag var yngre så man skulle kunna säga att det är lite av en familjehemlighet det här med vitpeppar i moset. Finns säkert ingen annan som kommit på, nu inväntar jag bara ett samtal från Moberg som vill veta lite mer hur fam Norgren kom på denna briljanta idé.

Torsken stekte man några minuter på vardera sida sedan hällde man på smält smör, sockerärtor som varit i smöret, citronsalt och skal sen hade man en skitgod fiskrätt. Sen såhär i parantes lägger jag till att Tanja gjorde en äggsås vid sidan om, som såklart var kanon och passade perfekt, men då jag fortfarande inte fått det utlovade receptet så får hennes ”extrarätt” inte mer utrymme än så i min prisbelönta blogg. (snart iaf)

Tredje rätten för denna vecka var en pastarätt och då var man snabbt framme. Som den fantastiske far jag är så gör jag ju allt för att gå ifrån Ted i antal lagade maträtter varför jag gärna tar chansen när jag ser att jag har läge att göra någon rätt som passar mig bra. Dumt att lära de små liven segerns sötma för tidigt i livet, tänk vad besviken Ted kommer bli när han inser att alla inte är lika schyssta som farsan hans. Nä, då är det bättre att lära dem den hårda vägen, father of the year har talat igen.
Och kycklingfilé med krämig penne är något som känns mer än lämpligt för Erik ”Paolo Roberto” Norgren att tillaga. Alltid prata om sig själv i tredje person när du är chef i köket, kom ihåg var ni hörde det först.


Och man vet när rätten är lättlagad när 3/6 punkter låter såhär: Sätt på ugnen 180 grader. (syn räcker) Koka pastan efter paketets anvisning. (läskunnig räcker alltså) Dela tomater. (kan man behandla kniven 1% av vårt kära grannland i öst så är detta det sista problemet att klara av)

Men trots dessa lätta anvisningar körde jag stenhårt efter receptet, säkrast så. Och man började med att bryna på kycklingen på vardera sida och sedan in i ugnen ca 20 min.
När kycklingen var i ugnen och pastan i vatten kokade man upp Creme fraiche ajvar, pressad citron, vatten och kycklingfond, sen på med lite kryddor, och helt plötsligt hade man en färdig sås också.

I vanlig ordning höll sig Norgren efter vad som gick att läsa sig till så fick bli salt och peppar. Vi tar inte ut svängarna i onödan.

Sen hällde man upp pastan på ett fat, i med såsen och de skivade tomaterna samt spenat och rör runt. Skär upp den perfekta (jajamen!!) kycklingen och lägg ovanpå den krämiga pastan och sen var det klart. Inte ens läromästare Roberto hade kunnat göra det bättre själv, mark my word. (bloggen börjar bli mer och mer internationell, känns som en milstolpe)
Har sagt det innan och säger det igen, man borde äta pasta varje dag. Så jäkla gott. Och korv såklart men det är sen gammalt.

2 goda rätter gjorda, enkla recept men ändå något nytt som man inte ätit innan. Kan vara någon detalj i receptet eller ett helt nytt, men känns som vi varje gång får nya smakupplevelser och förutom att det är skönt med klara recept, färdighandlade varor sen så gör det inget att rätterna i sig är såpass enkla att tillaga att till och med jag klarar av det. Även om jag gått från klarhet till klarhet och inom en snar framtid lär ha en egen kokbok med Ekans favoriter så får jag erkänna att just per idag så ligger Tanja snäppet före mig i sporten matlagning.

Det var allt för idag,
på fredag är det tamej katten nya tag.

//The Oakman

PS. Stastik i matlagningstävlingen kommer uppdaterad på fredag, det får bli min cliffhanger för denna veckan. 

Din produkt är tillagd

×