Svärran på besök & ett rim i världsklass

Fredag!! Förr i tiden innebar det partyhelg och AW på Scandic Anglais, det var tider det. Då samlades hela kompisgänget i baren runt 17, en av mina bästa kompisar stod i baren och där någonstans lades kvällens planer fram. Skulle nog vilja ranka dåtidens Scandic Anglais som Stockholms bästa aw-ställe, alla var där. Eller som man lite skrytigt brukar uttrycka det, alla som var något var där. Och även jag då av någon oförklarlig anledning.


 

 Fredag nu förtiden ser väl inte riktigt likadan ut. Målet är att en av oss (Tanja eller Erik) ska hämta Ted senast 15.30 på fredagar, därefter gör vi vårt yttersta för att hålla honom nöjd och inte ska tappa det vilket blivit något av en grej senaste tiden. Sen lagas det mat, badar unge, städar undan mat, leker med unge, lägger unge, försöker undvika att somna själv under tiden man nattar unge, om man är vaken gör man ett tappert försök att låtsas som att man fortfarande har några glansdagar kvar genom att ta varsitt glas rött, påbörjar en serie, minst en av oss somnar lätt dreglandes medan den andra städar av det sista för att i alla fall dagen efter slippa vakna i en uppförsbacke. Sen väcker man den som sover och tillsammans går och lägger sig. Länge leve småbarnsåren.
Men nånstans brukar jag alltid säga att det är ett annat liv idag, ett bättre liv. Kärleken till sitt barn är något jag aldrig kunde föreställa mig så jag är minst sagt tacksam för att fått möjligheten att bli pappa, kan vara världens bästa känsla. Dock är han sjukt olik mig utseendemässigt (tur är väl det) så brukar ibland tjuvkika lite på brevbäraren och se ifall det kan ge några svar. Ok, där kanske jag drog skämtet lite långt, och tänk om det skulle vara sant. Lagom stelt. Nä, nu pratar vi mat istället innan Tanja jagar efter mig med batongen. 

I torsdags hade vi över svärmor på middag. Hon hade lagt ut en bild på fb om hur tomt hennes kylskåp var så självklart körde man vitariddaren-kortet och bjöd över henne på middag för att också påminna henne om vilken fantastisk svärson man trots alla brister faktiskt är..
Då jag visste Tanja skulle komma hem något senare så var det alltså Ekan som skulle axla ansvaret, både som kvällens värd och ansvarig kock. Haha, märker att varje gång jag är ansvarig för att laga mat så börjar jag skriva om mig själv i tredje person, hybris. Men kycklinggryta med tomat och rostad broccoli stod på agendan och lät lite lagom halvkomplicerat men kikar jag på receptet så är det 5 steg som gäller, absolut överkomligt.
Under tiden passade världens bästa mormor (japp, Diana har i min bok den titeln) Teddan. Där snackar vi win-win-win. Jag slipper störningsmoment i köket, (extra plus att Höken Bäckman inte var hemma) Diana får umgås med sin favoritunge och Ted får umgås med sin mormor som han är minst sagt galet förtjust i. Skulle Ted få ranka (nu får han inte det eftersom det inte är till min fördel) så är nog Tanja etta, Diana tvåa, nån hund trea och så jag på en stark fjärdeplats. Typ så.

 

 

Men maten blev fenomenal om jag får säga det själv. Broccolin slängde man in i ugnen ca 20 minuter i 225 grader, sedan hackade man lök och vitlök som man fräste i tomatpuré några minuter. Därefter i med kyckling, ska bli genomstekt, (tungt tips Ekan, axelklapp) sen var tanken man skulle i med körsbärstomater men då Tanja fick feeling häromdagen så fick Ekan (!!!) vara flexibel och hackade därför upp cocktailtomater som fick fungera som substitut. Lite fond, vatten och grädde på det och grytan var ett faktum Vid sidan om kokades det pasta (me love) som man sedan slängde ihop och avslutningsvis toppade man med lite broccoli innan servering.
När det väl vankades mat visade det sig att Tanja skulle komma hem mycket senare än beräknat så kvällen avslutades med middag med svärmor och son, inte så tokigt det heller. Kändes dock lite tomt under själva matlagningen när man inte hade någon som stod precis bakom axeln och betraktade varje steg man tog...
Och eftersom det var pasta inblandat så tyckte såklart jag det var gott, dock inte lika bra som Merguez var häromdagen. Det är min nya favorit. Om ni lagar det framöver så ser jag gärna att ni nyttjar hashtagen #ekantipsar, så jag ser att mina influenser-stats bättras på lite. Heja heja.

 

Sista rätten för veckan var citronkarré med potatis. Och hör och häpna, även denna rätt fick jag äran att tillaga. Denna gång utan att någon la sig trots att höken, förlåt, Tanja var hemma. Hon har kanske gett upp alternativt så läser hon min, förlåt, vår blogg och vill hålla snällare ton framöver. Och låt gå då, nog för att jag kanske drar något skämt på hennes bekostnad så är hon både en fantastisk kvinna och min livs kärlek. Men skit i det nu, maten ska det ju skrivas om. (haha och där var man tillbaka på ruta ett och soffan igen. Kämpa på)
Receptet började med en liten favorit, nämligen att riva citronskal. (grym smaksättare) Sedan pressade man själva citronen för att få saft, skalet och saften blandades sedan i en påse där man också hade skivad karré som marinerades med salt och peppar.


Man kokade potatis som sedan krossades tillsammans med spenat, lök, olja och citronjuice. Karrén stektes på och svårare än så var det inte att få till citronkarré med liknande en potatissallad och lite grönt vid sidan om. (gjordes en liten sallad på eget bevåg) Tanja nämnde mer än en gång att det hade varit godare med lite fetaost i potatissallad och kan väl hålla med henne där, men sen är ju fetaost alltid gott så några extrapoäng får hon inte. Sjukt snygg uppläggning av mig för övrigt, lägg märke till de 3 skurna paprika-bitarna som formar ett E (som i Erik) med potatisen. Bild 2 är Teddans gourmet-käk då det vi lagade tydligen inte föll den unge herren i smaken.. #skräll

 

Ha nu en riktigt fin helg alla läsare, nästa gång vi hörs kommer ni få ett korvtips som heter duga.
”Until dess får ni njuta och ha det gött,
varför inte med ett  riktigt stort glas rött. ”
Snacka om rim, tjodiladi!
//The Oak

 

Ställning i antal lagade rätter:

Tanja 17,5,

Ekan 5,25,

Ted 1,25 (Ekan går för segern, booouuuujjjja)
Antal ggr Mat-polisen ändrat något i receptet: 14/24 rätter. 

Din produkt är tillagd

×