redan fredag

Swoosh sa det och veckan är över. Eller i alla fall denna matkasse veckan. 

Vi får ju matkassen på söndagar och lagar den första måltiden redan då så vi har matlådor till hela veckan. Vi lagar alltså söndag - torsdag. Återigen, HUR smidigt är det inte. 

Vi har haft lite diskussioner om maten denna vecka som ni har märkt, och det har enbart handlat om löken ska få vara med i maträtten eller inte. Johan trodde ju på fullaste allvar att han äntligen skulle få tillbaka lök i sitt liv.. Men icke. Tur för honom att jag åker bort i två veckor nu då. För när jag är borta festar han loss på både lök och koriander, äter sig mätt på kyckling och sambal oelek (uuuuh det är en hemsk kryddblandning).

Nåväl, tillbaka till matkassen och veckans fjärde rätt som blev veckans favorit. 

UGNSBAKAD FISK MED ROTFRUKTER

Jag missade (som vanligt) tillagningen av rätten, men tydligen var det superenkelt. 

Allt som skulle göras var att choppa fisken i portionsbitar och lägga ner i en form släng på lite SOP. (salt och peppar på kockspråk) 

Skala morätterna och rotsellerin (lök för den som följer receptet), tärna dom lite snyggt och fräsa i panna. Slänga i lite vin (eeeeh NAJS), vatten, fond och grädde (MUMMA!). Krydda och sen skulle man reda av till en stuvning.

Sidospår: Reda av? Redning? I så många år har jag hört mina vänner och Johan säga "och så reder man av".. Jag har ALDRIG redat av något, reda ut saker kan jag men skulle inte ens för allt i mitt liv kunna komma på vad det är man gör, eller med vad. SÅ LITE vet jag om matlagning. Jag kanske får smyga mig in i köket nästa gång och be Johan reda av något så jag får bevittna det med egna ögon.

Tillbaka till maten då. När den härliga såsen är klar ska den hällas över firren och tjoff in i ugnen. 

Under tiden kokar man ris (det roliga är att det står "koka enligt förpackningens anvisningar, men även det skulle jag misslyckas med. Tur att just Johan är min man då. När jag bodde ensam så kokade jag ris i påse de få gånger jag lagade mat. Finns dom kvar tro?), och hackar dill. 

och voilá så har man en mumsig middag på mindre än 30min. 

Det inte bara såg väldigt gott ut, det luktade gott och smakade gott! 

Det var en matlåda jag suktade efter hela morgonen och förmiddagen på jobbet. Brukar inte äta tidigare än 12.00 men lådan skrek efter mig från kylskåpet så jag gav med mig. 

Dock är ju fisk inte uppskattat att micra på en arbetsplats. Att nåt så gott kan lukta så mycket. Kan inte säga att det luktar gott eller äckligt. Det bara luktar och tar liksom över. (Tur att vi har NO ODOUR här på jobbet som man kan dra några sprut med)

Men å andra sidan är jag chef på mitt ställe så det finns inga regler för vad matlådorna får eller inte får innehålla. 

Man måste ju äta liksom. Jag inser ju själv när jag börjat skriva bloggen och pratar om matlagning att jag är otroligt dålig och börjar fundera på hur jag någonsin kunnat överleva. Vad åt jag under de åren jag bodde själv? Hur brann inte lägenheten ner? Varför var jag varken pinnsmal eller överviktig? Så många frågor. 

Sen kom jag på det. Jag lagade knappt mat för att jag hade vänner som jobbade på restauranger, hade vänner med snälla föräldrar som bjöd hem mig och jobbade själv på fik och restaurang i mina yngre dagar. Och när jag jobbade som Trafikledare så kom mina Chaufförer alltid in med frukostmackor till mig (så roligt att dom lärde sig att beställa specialsmörgåsar till mig, väldigt lite smör, tjocka skivor leverpastej och tunna skivor gurka. haha). 

Och när jag inte var och snyltade hamburgertallrikar, oxfilépasta eller åt hos någon vän så lagade jag mat. Jag hade några rätter som jag faktiskt måste säga att jag var rätt grym på. 

  • Pasta Carbonara - Bacon, creme fraische, svarta oliver och pasta. Steka bacon och koka pasta, släng baconet i kastrullen, häll ner oliver och Creme fraische, massa grovmalen svartpeppar, blanda och DONE! Åts direkt ur kastrullen så slapp man onödig disk. (Jag hade ingen diskmaskin såklart)
  • Skinka med ris och bea - Konservskinka (viktigt att skrapa bort slemmet) som skivades och las ner i en form, Knorrs färdiga bea, lite vit sparris in i ugnen och Uncle Bens ris i påse till det. BAM! 
  • Falukorv och makaroner - Min specialité än idag. SMÅTT tärnad falukorv (viktigt att den blir knaprig), snabbmakaroner och ketchup. Även detta åts direkt ur kastrullen. (Blanda korven ner i mackisarna, ketchup, blanda och så var det klart. 10min max!) 
  • Ostbågar - Om jag inte var på humör att laga mat blev det ostbågar direkt ur påsen i en skön halvliggande position i soffan. 
  • Rostbiff och potatissallad - Ville jag lyxa till det lite men inte laga mat så inhandlades det rostbiff och potatissallad. 

Där har vi nivån på min kompetens i köket. Så då kan vi alla fastställa att Johan passar i köket med kockmössan och jag på en stol bredvid som sällskap. 

Jag försökte faktiskt laga mat till honom en gång när han fyllde år.. Det slutade med att jag var tvungen att vänta tills han kom hem så han fick avsluta maträtten innan jag totalförstörde allt. Men jag hade iaf hackat allt som behövdes hackas och hällt upp ett glas vin till honom. 

Och en annan gång tänkte jag att jag skulle koka lite pasta innan han kom hem.. Bara det att jag började lite för tidigt och glömde bort det. Så det hade nästintill bränt fast. 

Men JA, vi fattar. Jag är katastrof. 

Den sista rätten för veckan trodde vi inte att vi skulle hinna med, men målmedvetna som vi är så tog vi oss tid. Ska erkänna att det var serien Vikings som lockade. Skulle vi köpa mat och hinna med ett avsnitt och lägga oss i tid eller skulle vi (Johan)laga mat, titta på Vikings, lägga oss sent och vara trötta på fredag morgon.

Vi (Johan) lagade maten och vi var otroligt sega imorse. Men lätt värt det. Vikings är ju så bra! 

OXFÄRSGRYTA MED PASTA. 

Om purjolöken egentligen skulle vara i grytan eller som garnering vet jag inte. Men är glad att den bara hamnade som garnering på Johans tallrik. 

Smakerna på den här rätten var riktigt bra efter att jag hade petat bort alla tomater. Jag klarar av och gillar tomatsåser, men när det är tomatbitar i kommer det lilla barnet i mig fram igen. Jag silar yoghurt, på den nivån är jag. Silar även apelsinjuice fri från fruktköttet, man kan säga att jag har lite konsistensproblem när det kommer till mjuka klumpar. 

Men superenkelt, smarrigt och en grym matlåderätt. 

Ställningen Hälsokassen vs Maria är efter veckan 4-1. 

Alla tummar upp från Johan. 

Nästa vecka är det dags för Erik, Tanja och Ted igen. Roligt. Undra om Ekan kommer jämna ut ställningen mellan honom och Tanja, och håller Teds favorit i sig eller har det ändrats. Den som följer får se. 

Efter det kommer Johan få blogga helt solo. Jag antar att han kommer att ha flera tips om både mat och träning. Jag sticker till Vietnam och latar mig i 2 veckor. 

Ha en fantastisk helg och vi hörs när vi hörs! 

/Maria, Johan och Leffe. 

Din produkt är tillagd

×