familjen norgren/bäckman

Tjabba alla tvåmiljonersjuhundrafemtontusentrehundratjugotvå följare!! 

Ok, där tog jag i lite väl kanske men tänk va coolt om man kunde hamna där. Blir det nog till att köra bloggen på kinesiska eller nåt för att nå så många följare. Eller att ni som läser den börjar dela den vidare, då ser jag målet som fullt rimligt....

Tanken var att hålla mig lite kortare idag än senast, till och med jag kände att det blev lite väl långt sist så idag ska jag vara sjukt konkret och effektiv. Ska bara skriva massa smarta saker och inte en enda mening ska sakna syfte. Och med tanke på allt jag skrivit innan i detta inlägg så börjar det alltså nu.

Nu är allt som vanligt, jag sitter på avbytarbänken. Igen. Trodde jag hade påbörjat något där jag faktiskt skulle få hjälpa till mer i köket men med tanke på att Tanja la sig i det mesta senast så kanske jag borde förstått åt vilket håll det lutade. Men det är inte helt fel att få umgås med Ted the man under tiden det luktar gott i hela lägenheten heller. Dock är inte disken efteråt lika rolig och den tenderar dessvärre att hamna på min lott.

Som ni vet så är ju Tanja masterchef härhemma och säga vad man vill om hennes övertro på sig själv men hon gör det faktiskt rätt så bra. Vad hon däremot är mindre bra på (läs värdelös) är att städa under tiden hon lagar mat. Ni vet allt smått som skal från löken, en smutsig kniv, en öppnad konservburk, saker som är rätt enkelt att ta bort direkt men om man låter allt stå under tiden man lagar blir det rätt stökigt ganska fort. Så blir det alltid när Tanja lagar mat varför jobbet som diskare är ett ganska slitigt arbete som jag lägger en del av min kvällstid på. Är fasen rätt synd om mig när jag tänker efter.. Men nog av självömkan!

Rätt två på veckans meny lagades igår och det var Ugnsbakad fisk med citron- cremefraiche, smarrigt!! Förr i tiden var jag inget större fan av fisk men i takt med att man blivit äldre har jag börjat gilla det mer och mer. Idag är vit fisk bland mina favoriträtter så klart man har förhoppningar på en sådan här rätt.

Det första man gjorde var att göra iordning cremefraichen så den skulle få smak av citron. Enkelt tänker ni och det var det också, eftersom Tanja gjorde det. Men inte helt själv, hon fick hjälp av mästerkocken Ted som helt plötsligt verkar ha petat ner mig till tredje platsen som kock på Enskedes bästa hemma-restaurang. Tanja har tidigare lagat rätter där man smaksätter dem med citronskal, precis som i den här rätten, och det blir verkligen så mycket smak av det. Skulle gärna ge er ett tips på hur mycket skal man ska ha men i ärlighetens namn har jag ingen aning men ni kan ju fråga Ted, han har antagligen mer koll än vad jag har.

 

Men det vi hade i var i alla fall pressad citron, citronskal, salt och vitpeppar. Sedan la vi ut fisken på en ugnsplåt och bredde cremefraichen på firren som dessförinnan var kryddad med salt och vitpeppar.

Efter det skar vi potatis i tunna skivor, broccoli i buketter, la allt på en ugnsplåt och hällde på olja samt krydda med salt och svartpeppar. In med denna plåten i ugnen som ska vara där i ca 20 minuter och efter 10 min satte man in plåten där fisken var.

Visst låter det enkelt? Det är det också, speciellt när man inte fått röra maten what so ever och alltså har absolut noll med själva maträtten att göra. Det är illa när en tvååring är mer involverad än vad du är, då vet man att man jobbar i en uppförsbacke.

När allt var klart i ugnen la vi på lite oliver och sen var det good to go. Och gott blev det. Är som sagt ett stort fan av fisk och kan tycka att man får en behaglig mättnadskänsla som inte alls är lika ”tung” som när man äter kött. Finns säkert nån briljant forskning som stödjer min tes, tror ni inte? .Rätt 3 för veckan blev kycklingspett till bakad potatis. Redan där lyckades vi faila med att laga rätten exakt som den skulle. Vi hade såklart missat inköpet av spett men vad gör det egentligen, spetten är ju ändå bara jobbiga att ha när man ska äta. Vet inte om jag tror på det själv men det är en helt ok bortförklaring istället för att säga att vi en än gång missat i vår planering.

Har kommit på mig själv att jag vid varje rätt säger att jag tycker det är gott och att det passar mig. Kanske låter märkligt att man i princip gillar allt men sanningen är att jag funkar så, det mesta i min värld är verkligen gott. Även denna rätt föll mig väl i smaken, värre var det väl med Ted. Jag har fått för mig att mat som är lite svårare att tugga faller denna unga man sämre i smaken just för att det blir jobbigt för honom. Eller så gillar han det bara inte men så länge han inte har börjat prata får jag gissa mig till, och då väljer jag tugg-problemet som den stora anledningen. Annars är det ju ännu en grej, förutom utséendet, där vi inte är så lika och det tänker jag inte gå med på. Ego som man är.

Kycklingen la vi i en marinad gjord på yoghurt, ajvar, salt och peppar och därefter stekte man på den i en vanlig teflonpanna. (japp, jag kan såna ord) Till det skulle vi servera bakad potatis med vitlökssmör i. Då gör man ett kryssat snitt på ovansidan av varje potatis, ställer dem på en plåt och ringlar sedan olja över samt lite salt och peppar, 30 min i ugnen. Därefter blandar man smör och vitlök och lägger i själva snittet men då vi lyckas slarva bort all vitlök fick vi nöja oss med smör och salt, tur vi är så flexibla så det fungerade utmärkt det med.

Rätten blev alltså lite annorlunda, igen. Det vart kyckling i god marinad med bakad potatis och saltat smör. Typ. Till det la vi till lite ajvar som blev över samt veckans sallad. Varje vecka får man ingredienser till att göra veckans sallad och denna vecka bestod det av skalade och rivna morötter, tärnad paprika, hackad persilja och ruccola. Till det gjorde vi en vinaigrette (inte en aning hur det stavas men ni hajar) av olivolja, vinäger, honung, salt och svartpeppar. Inte så tokigt för att vara en mittiveckan-middag.

Så har de här två dagarna sett ut, och det här med att göra ett kort och effektivt inlägg gick väl sådär men vill ändå påstå detta var ett litet steg framåt.

Ställning i antal lagade rätter: Tanja 6, Ekan 0,5, Ted 0,5

Antal ggr Mat-polisen ändrat något i receptet: 4/7 rätter.

Syns på fredag och då lovas det egenlagad pizza, vem vet, kanske tom Teddan äter en slice eller två.

/Diskmaskinen Norgren

Din produkt är tillagd

×