Nu är vi tillbaka!

Jag ber om ursäkt redan nu för mitt längsta inlägg hittills men ibland har man ju så mycket att berätta :)
Då var det äntligen dags att få tillbaka matkassen till oss igen. Och äntligen skriver jag för att det är, precis som jag skrev senast, så j-a skönt rent ut sagt att ha hela kommande veckans matinköp färdighandlat och klart. Och då har inte ens veckan startat. Winning.

Annars måste jag ändå börja med att ge både mig och Tanja lite beröm. Vi har ju satt som livsuppgift att handla så många gånger som möjligt varje vecka för att verkligen maximera tiden på Ica Bea i Enskede och personligen tycker jag fortfarande det är ett under att vi inte får röda mattan när vi ramlar in hos vår lokala livsmedelsaffär. Men nu kanske tiden med dag-för-dag-köp är förbi.

För förra veckan utan matkasse så planerades det för fullt hemma hos Norgren/Bäckman och då vilka maträtter som skulle lagas. Eller rättare sagt Tanja kom med förslag, lät mig tycka till men det slutade ändå med att de blev exakt de maträtter som hon föreslog från början. Alltid kul att se hur en bra chef jobbar med sina anställda. (läs Tanja och mig). Försöker få dem att känna sig delaktiga och sen ändå strunta fullständigt i deras åsikter och fortsätta helt på den linje man var inne på från början. Lex Tanja. Men precis som jag sagt tidigare så är hon ju också rätt vass i köket så har inga som helst problem med att verka som hennes undersåte.

Och även fast vi för första gången på länge hade en plan för flera dagar framåt så är vi nog båda rätt överens om att vi kommer utöka matkassen till varje vecka med start nu i januari då det sparar så sjukt mycket tid för oss som familj.

Men nog om detta, nu lägger vi fokus på denna veckan och alla de härliga rätter vi (högst troligt Tanja) ska laga och äta.

Även denna gång var kassen extremt punktlig och jag personligen är en tidsgeneral av stora mått så när folk kommer i tid så sätter jag stort pris på det. Men för andra gången i rad var vi trots 2 sms-påminnelser inte hemma när vår matkasse anlände. Då vi bor i ett flerfamiljshus med egen ingång som är direkt synlig från vägen är det såklart inte optimalt ifall kassen lämnas direkt på trappen och det är här Homies budfirma kommer in i bilden och får en stjärna i kanten. För när man inte är hemma så ringer alltid chauffören upp en och då vi inte var hemma bad jag honom ställa kassen hos vår granne på deras terass på baksidan, väl gömd från förbipasserande på vägen utanför vår dörr. Och inte nog med att han hjälpte mig med detta, han tog sig även tiden att ta en bild på kassen och var han ställt den samt skickade bilden till mig. Service 2.0. Tack Emanuel. (chauffören alltså)
Kassen innehöll som vanligt massa spännande saker och recept som lovar gott. Vid en första anblick så får jag nog lov att säga att förra kassen spontant kändes lättare att laga än denna veckas men vi får se när vi väl sätter igång. Varje recept har ju steg- för steganvisningar så borde inte vara några problem. För mig personligen borde det verkligen inte vara några problem då jag som vanligt har räknat med att bli förpassad till avbytarbänken. Kämpa på.

Men hör och häpna, första rätten fick herr Norgren laga. Nu kan man ju tro att Tanja anser att jag ska få växa med uppgiften men anledningen stavas att hon var sent kvar på skolan och Teddan behöver ju få i sig käk runt kl 17 varför det inte fanns någon annan utväg. Måste gjort ont i Mat-konstapelns hjärta när ansvaret helt vilade på mig.

Ska inte säga jag darrade av nervositet när jag började kika på de olika recepten men lite osäker kände jag mig allt. Inte för att jag inte lagat mat tidigare utan mest att jag vet ju att det senare på kvällen kommer komma hem en viss person som antagligen har åsikter om hur matlagningen gått till. Tänk er när Gordon Ramsay besöker en ny restaurang i början av hans program. Typ så.

Valde att ta ut den rätt som kändes mest lik något jag själv tidigare lagat. Färs- och pastagryta, en rätt som påminde om köttfärssås men med lite mer nyttigheter såsom morötter, selleri, paprika, inga krossade tomater och mer vatten och buljong så att det blir just en gryta.

Gick ganska bra, förutom att jag inte hittade rotsellerin. Ska jag vara helt ärlig visste jag inte ens hur den ser ut varför jag tog ett modigt beslut och struntade helt sonika i den. Vad gäller själva matlagningen så måste jag ge mig själv 4 av 5 stjärnor. Jag lyckades hålla mig helt till receptet, minus sellerin då, samtidigt som jag hade en löjligt missnöjd unge vid sidan om mig och ni som har barn känner nog igen er i stressen barnskrik kan framkalla. Men det klarade Norgren galant och eftersom jag inte räknar med beröm från fröken Bäckman för att jag ”nästan” klarade av att laga en maträtt helt klanderfritt så ger jag mig själv en klapp på axeln. Bra Ekan!

Tanja kom hem lagom till att allt var klart och Ted käkat upp, i vanlig ordning låg 50% på golvet men de andra 50 hade faktiskt hamnat i lillemans mage. Ett stort steg framåt!!

Jag förklarade raskt problemet med att allt gått bra men att jag tror Homie glömt att packa med sellerin. Tanja trodde såklart inte på mig (gör hon helt rätt i, jag har en tendens att ta den lätta vägen varför max 3 sek letande räcker) så började rota i hela kylen för att leta fram sellerin. Hon hittade inte den heller. Jag hade rätt!! (tänk er glädjen) Men tyvärr slutade inte historien där. Till saker hör att jag, när jag tog fram allt inför matlagningen, även la fram någon vit grönsak som jag trodde kunde vara rotsellerin men jag var inte tillräckligt säker för att våga riva ner den i maten. Så när Tanja, efter nån minut eller två, var klar med letandet i kylen så såg hon den vita grönsaken ligga på bardisken. Eller rättare sagt, hon såg rotsellerin ligga på bardisken. Så nära jag var att göra allt rätt.

Men maten blev i alla fall god, Tanja tvingade mig att riva ner sellerin i maten i efterhand och sedan tog hon även över ansvaret vad gäller kryddningen och i princip allt annat som hade med matlagningen att göra. Min färdiga rätt var tydligen inte så färdig längre. 

Som sammanfattning har jag i alla fall nu fått känna på hur det känns att laga en maträtt från Homies familjekasse och kampen fortsätter att få laga en hel rätt själv. Jag fortsätter uppmana till min hashtag, #stöttaekan, som jag tror kommer vara en viktig del för att få mer ansvar i mitt och Tanjas gemensamma kök. Tack för ert stöd.

Ställning i antal lagade rätter: Tanja 4,5, Ekan 0,5

Antal ggr Mat-polisen ändrat något i receptet: 3/5 rätter.

Vi hörs på onsdag och då lovar jag ett kortare inlägg!

/ Ekan ”soon to be chef” Norgren

Din produkt är tillagd

×